dimanche 25 juillet 2010

(15/02/2010) Ichtor-duivenproject 2010 in Klasje 4 en 5 van Juf Suzy !

Ichtor-duivenproject 2010 in Klasje 4 en 5 van Juf Suzy !

Ichtor staat voor de duivenhokjes van Klasje 4 en 5 in de Vrije Basisschool “de Schatkist” te Ichtegem. Een project dat in 2009 zijn ontstaan kende met het plaatsen van een duivenhokje + het opleren en het spel met enkele jonge verkregen duifjes .

Inmiddels zijn 2 leerlingen van dit bewust Klasje 4 uit 2009 thuis samen met de steun van o.a. hun ouders en het Ichtorfonds gestart met het houden van reisduiven.
Het geheel in de Vrije Basisschool te Ichtegem bij Torhout (W-Vl.) werd op “pootjes” gezet door Juf Suzy Scholier die les geeft aan het Klasje 4. Zij kreeg het fiat van de directeur, de heer Daniël Vandenbussche om een hokje op school te plaatsen en zo is de “duiven-trein “ op “de Schatkist” vertrokken. Het toenmalige hokje van Klasje 4 (anno 2009, nu Klasje 5 in 2010) was een initiatief van de “Riddersclub van België”, het hokje met tussenvolière van Klasje 4 (anno 2010) is er gekomen dank zij de KBDB en dit alles wordt mede gesponsord door Teurlings en Matador, Bricon, Demster en een stel anonieme schenkers..Op het 1e hokje (dus van Klasje 5) zitten 6 weduwnaar-jaarlingen , die als jonge duif meegegaan zijn tot op Tours ( worden verzorgd door Klasje 5), in de tussenren zitten 6 jaarse duivinnen, reisden ook tot Tours of Ablis en worden eveneens verzorgd door Klasje 5. Op het nieuwe hokje (Klasje 4) zitten nu 19 jonge duifjes die hun eerste rondjes draaien. Klasje 4 staat nu in voor de verzorgingstaak. Twee zaken vallen vooral op…het is er net en de duifjes zijn bijzonder tam… ongelooflijk maar waar… kind en duif vormen er één geheel…Zoals reeds vermeld zijn 2 leerlingen van het huidige Klasje 5 thuis gestart met duifjes: het “Kyda-hokje” en de “Lientjes”…respectievelijk van Kylië en Annelien.
Vrijdag 12 februari in de namiddag vond op de school de “Ichtor-opening” van het hokje van Klasje 4 anno 2010 plaats gepaard gaand met een mooie receptie waarop taart (gebakken door de ouders) en koekjes en nog zoveel meer , plus koffie enz….want er was veel volk…….Benevens de schooldirecteur was er nationaal voorzitter Pierre De Rijst, was er nationaal voorzitter sportcomité John Goegebeur, was er een afvaardiging van de “Riddersclub” en de IFV, waren er de 2 nieuwe duivenliefhebbertjes van Klasje 5 met hun ouders , waren er de sponsors,waren er de ouders of grootouders van de leerlingen van Klasje 4, waren er de schenkers van een bon of een duifje voor het Ichtor-hok en het Ichtorfonds, was er de pers,waren er afgevaardigden van maatschappijen waar kon worden ingekorfd, enz…en…. uiteraard de leerlingen van Klasje 4. Het werd voor deze laatste een bijzonder aantrekkelijke en aangename namiddag.
In een prachtig uitgewerkt mapje heeft juf Suzy ondermeer de doelstellingen van het duiven-project uitgewerkt, hoe alles geïntegreerd wordt in het lessenpakket… een fijn geheel die reeds vorig jaar de bijzondere aandacht trok van de media…Kranten, radio, regionale en nationale TV vonden er toen de weg terug naar het Ichtor-hokje .
In haar analytische terugblik schrijft juf Suzy het volgende: “Mijn allereerste doelstellingen waren en zijn bereikt: “Plezier en liefde beleven met en door de duifjes, meer respect hebben voor die duifjes en de duivensport zelf. Het is ook een stukje uitlaatklep voor hun gevoelens!”. “Ichtor heeft als functie een meerwaarde toe te voegen aan onze prachtige schoolvisie waar elke leerkracht op zijn of haar manier een individuele toets aan geeft. De bedoeling was en is om de kinderen plezier te laten beleven samen met hun duifjes. Zo bouwen ze respect op voor die diertjes en de wereld eromheen..”
We wensen met deze goede vaart in 2010 aan zowel Klasje 4 als aan Klasje 5 en ook aan Kylië en Annelien met hun lievertjes thuis….en…een hartelijk proficiat aan juf Suzy met haar schitterend initiatief en haar enorme inzet ten bate van Ichtor en haar leerlingen.

Getuigenissen van enkele leerlingen uit hun eerste contacten met de duifjes !
- “Wanneer je een duifje vastneemt en ze streelt, voelt dat zo lekker warm aan en als je ze streelt knijpen ze hun oogjes toe….dat doet me wat …”
- “Super die duifjes, ik zal er veel mee bezig zijn en als ik in de put zit mag ik er naartoe van de juf”
- “Mijn favorietje laat zich zo gemakkelijk pakken…”
- “ 5 minuutjes is veel te kort om bij die duifjes te zitten en wat te babbelen, maar ze luisteren wel goed hoor…”
- “Raar ….ze vliegen al vanuit de spoetnik naar mijn hoofd en maken ruzie als er nog één bijkomt…een raar gevoel in mijn haar, de juf zegt dat het van de nageltjes van de pootjes is.. Ik hoef dus niet bang te zijn….”
- “Ze slaan soms al met hun vleugels en ik vind ze zo koddig wanneer ze baasje spelen en ruzie maken, alsof ze grote jongens zijn”
- “ Ik vond het fijn dat ik eens iemand kon helpen om een duifje te pakken waar ze niet aan kon. En ik dat kon en durfde !”
- “ Cool hoe ze buiten uit onze handen naar hun hokje vliegen, ze staan eerst met hun pootjes op je hand en geven dan een duwtje als ze vertrekken”
- “Wat een raar gevoel als je een duifje vasthoudt, je voelt zo het hartje bonken”

- “Ik sta superstil als een duifje op me zit, ik wil het niet storen en wil dat het blijft zitten en het luistert als je er tegen praat, echt waar !!!”





Jacques Mestdagh - 15/02/2010

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire