dimanche 25 juillet 2010

(29/10/2007) Weerradars om trekvogels waar te nemen. Weldra ook voor reisduiven ?

Weerradars om trekvogels waar te nemen. Weldra ook voor reisduiven ?

Het KMI werkt mee aan een project dat als doel heeft weerradars in te zetten om trekvogels op te sporen. Weerradars worden gewoonlijk gebruikt om neerslagzones op te sporen en hun intensiteit in te schatten. Deze radars zijn ook uitgerust met een dopplerfunctie die de windsnelheid en windrichting op verschillende hoogten kan inschatten. Tijdens de trek worden deze dopplermetingen verstoord door de voorbijtrekkende vogels.

De echo's die door de vogels teruggekaatst worden en die door de meteorologen als parasieten beschouwd worden zouden echter wel eens een kostbare bron aan informatie kunnen zijn voor piloten en ornithologen! Indien men de doortocht van trekvogels duidelijk kan herkennen in de radargegevens, dan kan men enerzijds de luchtveiligheid verbeteren door het risico op botsingen tussen vogels en vliegtuigen te verminderen en anderzijds zouden we onze kennis in verband met de vogeltrek kunnen verbeteren.

Het project wordt bekostigd door de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en is een samenwerking van het KMI met het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut), MeteoFrance, het orthinologisch instituut van Zwitserland en de Belgische en Nederlandse Luchtmacht. Eind september plaatste het Zwitsers ornithologisch instituut te Saint-Hubert, in de Belgische Ardennen, een radar voor detectie van vogels, die de naam 'Superfledermaus' draagt.

Deze radar neemt gedurende 4 weken de migratie van vogels waar en deze gegevens zullen vergeleken worden met de gegevens van de weerradar van Wideumont dat slechts enkele kilometers van Saint Hubert vandaan ligt. Een dergelijke meetcampagne werd reeds gerealiseerd nabij Utrecht in Nederland en zal in maart 2008 ook in Frankrijk, in de buurt van Parijs, op touw gezet worden: de 'Superfledermaus', de radar voor vogeldetectie.

De radar van Wideumont

Onze collega's van het KNMI zullen de gegevens, die tijdens deze meetcampagnes vergaard worden, analyseren. Het doel van deze studie is de vogeltrek automatisch te kunnen traceren op basis van de radargegevens. Indien de resultaten overtuigend zijn, zou deze techniek om trekvogels waar te nemen, uitgebreid kunnen worden tot het Europese netwerk dat uit 150 radars bestaat.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire