vendredi 23 juillet 2010

Cees de Boer - Stavoren (NL) 1e nationaal Perigueux sector 4 van 3.392 duiven

Cees de Boer - Stavoren (NL) 1e nationaal Perigueux sector 4 van 3.392 duiven

Nederland is dit jaar een fondmatador rijker geworden. Zijn naam: Cees de Boer, woonachtig in het schilderachtige IJsselmeerstadje Stavoren, voor de bewoners gewoon Staveren.

Cees de Boer, Stavoren voor zijn hok. Op de achtergrond een stukje dijk, waarachter het IJsselmeer ligt.

Cees baarde de afgelopen jaren al opzien met een aantal prima uitslagen op de meerdaagse fond. Maar wat er dit jaar is gepresteerd grenst aan het ongelofelijke. De eerste krachtmeting dit seizoen vanaf Limoges leverde Cees direct al een 1e en 3e NPO in Afdeling 11 op, met 22 prijzen van 30 gezette duiven. En zaterdag j.l. sloeg hij weer onverbiddelijk toe met een 1e en 6e Nationaal Périgueux Sector 4 van 3.392 duiven, waarbij zijn eerste duif ook de snelste was van de sectoren 3 en 4 van bijna 14.500 duiven! Dat zijn visitekaartjes waar we denk ik allemaal wel van dromen!

De 49 jarige Cees de Boer is geboren en getogen in Stavoren. Als kind had hij thuis al duiven. Eerst sierduiven, later werden het postduiven. Broers van Cees in Warns en Bovenkarspel spelen eveneens succesvol met duiven. Tot 2002 werd het reguliere programma gevlogen. Daarna werd het vizier gericht op de meerdaagse fond. Er kwamen duiven van broer Fré de Boer uit Bovenkarspel ( o.a. ras Jac. Steketee) – plaatsgenoot Sjoerd Grouwstra ( Hans Eijerkamp en Zonen) – Sjaak Buwalda, Nijemirdum (Hans Eijerkamp en Zonen) en Klaas de Vreeze, Bakhuizen. Deze duiven worden onderling gekruist. En met succes, want het duurde niet lang voor de eerste successen kwamen. De duiven worden puur natuur gehouden. De paramixo-enting is het enige wat wordt gegeven op medisch gebied. Verder niet verduisteren, niet bijlichten en geen winterkweek. Ieder ingrijpen in de natuur zorgt naar de mening van Cees voor een negatieve invloed op het welzijn van de duif. Op deze manier kan de duif hier uit zichzelf gezond blijven.
Geel en ornithose moeten ze zelf overwinnen. Goede voeding, vliegmengeling van Mariman en Natural aangevuld met gerst, wordt volop verstrekt. Ze moeten kunnen kiezen. Verder één dagelijkse training vanaf 17.00 uur. Er wordt alleen op nest gespeeld en alles gaat uit het hok, maar er is geen enkele dwang. Ze moeten uit zichzelf trainen. De mand selecteert en de liefhebber zorgt ervoor dat ze goed gezond de mand in gaan. Het 11 meter lange tuinhok heeft een lessenaarsdak met golfplaten en kent geen plafond.
De spoetniks staan praktisch altijd dag en nacht open. De wind hier aan de boorden van het IJsselmeer heeft er vrij spel. De duiven zien er echt als plaatjes uit. Overigens worden de hokken dagelijks wel grondig gereinigd. Voor de kampioenschappen wordt niet meer gespeeld. Alleen als de duiven er naar de mening van Cees echt goed op staan wordt er gekorfd. De voorbereiding is eenvoudig: half maart koppelen – opleren op de vitesse, midfond en tussenvluchten bij de club ‘De Thusfleaners’ in Koudum en spelen op de fond in het N.I.C. Zuid West Hoek in Balk. De vliegploeg bestaat uit 70 oude vliegduiven, waarvan >50% jaarlingen. Een apart kweekhok is er niet. Alle vliegduiven krijgen als het even kan twee grote opdrachten, ook de jaarlingen. Cees speelt het liefst het hele koppel, waarbij 10 – 14 dagen broeden de favoriete neststand is.

NL 08-2003414, 1e Nationaal Périgueux Sector 4 van 3.392 duiven. Tevens snelste van de sectoren 3 en 4 van in totaal 14.500 duiven. Zij werd gespeeld op 13 dagen broeden. Vader is de NL 01-1081837, rechtstreeks Sjoerd Grouwstra. Ras Hans Eijerkamp en Zonen, Brummen. G.V.: ras Van de Wegen G.M.: uit ‘Cartier’ 1e Int. Perpignan x dochter ‘Black Giant’
Moeder: NL 04-2239254 van Sjaak Buwalda. G.V.: DV 02-6720-657 ‘Feitse’. Rechtstreeks H.P. en P. Brockamp, Boppard (D). Uit ‘De Barcelona’x ‘Zwarte Bordeaux’ van E. van Haverbeke ( lijn ‘Primus’ Roger Florizone) . G.M.: NL 02-1117371 ‘Kaylan’ van Hans Eijerkamp en Zonen. Dochter van ‘Panzer’ x Kleindochter ‘Rode Bordeaux’.

Recht over het Ijselmeer….
kwam de winnares van Nationaal Périgueux. Uit de goede hoek volgens Cees. Zij wordt geklokt om 08.56.05 uur, wat op een afstand van ruim 921 km. een snelheid van 1.125 mpm. betekende. Cees had overigens die ochtend al eerder duiven verwacht, want het was heel helder die nacht en er stond praktisch geen wind. De tweede duif van Cees pakt op 11.04 uur de 6e Nationaal. ’s Avonds heeft hij er 19 terug van de 31 (waaronder 25 jaarlingen). Dat betekent n.a.w. 14 prijzen. Opvallend is dat er van de 19 die thuis zijn ’s avonds, er maar liefst 18 duivinnen bij zitten. Natuurlijk is Cees blij met zijn successen, maar nuchter als hij is blijft hij met beide benen op de grond staan. De feestelijke stemming in het NIC in Balk, de bloemenhulde daar en van de NPO; het streelt hem wel, maar hij gaat beslist niet uit zijn bol. Duivensport is voor Cees een pure hobby. Een prachtige afleiding voor hem, die dagelijks zijn brood verdient in de wegenbouw en dat is vaak hard werken. ‘Blijf altijd kritisch op jezelf als het niet lukt met de duiven. Zoek daar eerst de oorzaak. Geef je duiven altijd een eerlijke kans en vraag niet het onmogelijke van je duiven. Het gaat nu goed, maar ook ik leer nog elke dag’. Heerlijk toch als je zo je successen kunt relativeren. Maar van Cees gaan we de komende jaren zeker nog meer horen. Nederland is een fondmatador rijker.
Van harte proficiat!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire